Sunday, 28 September 2014

PROTON IRIZ 2014 - APA KELEBIHANNYA?


PROTON IRIZ merupakan kereta kompak kedua selepas Proton Savvy. Apa yang hebatnya PROTON IRIZ ini adalah ianya mempunyai ciri keselamatan yang tinggi selain daripada teknologi canggih yang ada pada kereta import luar negara juga diterapkan dalam kereta ini. Dengan harga yang lebih berbaloi dan murah akan tetapi anda akan dapat kereta yang setanding dengan kereta import.


Dari segi keluasan, dari pandangan luar admin tengok lebih kurang macam PERODUA MYVI cuma rekabentuk PROTON IRIZ lebih sporty dan moden. Selain itu, kerusi belakang juga boleh diturunkan menjadikan bonet belakang lebih besar. Jika ia diturunkan, bonet belakang ini lebih besar daripada kereta sedan yang ada. Jadi anda tiada masalah untuk mengangkat barang yang banyak.

Proton Iriz dilengkapi dua varian enjin yang dibangunkan sendiri oleh Proton, bersesaran 1.3 liter dan 1.6 liter. Enjin yang menggunakan teknologi VVT itu dipadankan transmisi manual lima kelajuan & automatik CVT. Enjin empat silinder bagi unit 1.3 liter menghasilkan kuasa 94hp @ 5,500rpm dengan tork maksimum 120Nm @ 4,000rpm, manakala enjin 1.6 liter menghasilkan kuasa setinggi 105hp @ 5,750rpm dengan tork maksimum 150Nm @ 3,750rpm.


Selain itu, apa yang unik mengenai PROTON IRIZ adalah pada baterinya. Ianya dikatakan mampu untuk cas sendiri apabila sudah dalam keadaan lemah.

Dengan model basic sahaja anda sudah dapat sebuah PROTON IRIZ yang dilengkapi dengan sistem aircond yang lebih besar dan sejuk, radio, rim alloy, door controller serta tempat letak air.
Apa yang best, ciri keselamatan pada PROTON IRIZ ini diiktiraf oleh ASIAN NCAP Safety. Maknanya, para jurutera PROTON betul-betul menerapkan ciri keselamatan yang tinggi untuk pengguna dan ianya ditunjukkan dalam model terbaru mereka PROTON IRIZ. Jadi, apa tunggu lagi jom booking sekarang... Kalau lambat nanti takut kena tunggu lama pula... He He He... Bagi admin, PROTON IRIZ ni adalah sebuah kereta yang tip-top dan puashati. Almaklumlah nak pakai import car tak mampu lagi.... Ok semua, nanti kalau ada update terbaru admin akan post. Maaf sebab dah lama blog ni sepi sebelum ini.

Related Posts

PROTON IRIZ 2014 - APA KELEBIHANNYA?
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.