Thursday, 30 December 2010

PROTON SAGA BARU VS. MYVI



Keputusan undian antara Proton Saga baru dan Perodua Myvi. Antara soalan undian berbunyi begini "Yang Mana Lebih Berkualiti & Tahan Lama (Jimat Minyak)" dan rata2 pengundi memilih Proton Saga baru dan undian ini dimenangi oleh Proton Saga Baru... Mungkin kerana rekabentuk terkini, saiz bonet yang lebih besar menyebabkan ramai pengguna memilih kereta jenis ini. Bagi penulis, Perodua Myvi juga lasak dan jimat minyak tetapi ia lebih sesuai dipilih sebagai kereta kedua kerana ianya tiada bonet belakang yang luas seperti Saga manakala harganya juga agak tinggi berbanding Saga. Apapun setiap individu berlainan citarasa mereka, tepuk dada tanyalah selera anda...

Nota: Poll di atas di ambil daripada sebuah forum terkenal dari Malaysia.

Wednesday, 29 December 2010

CHEVROLET CRUZE



You’ve seen this before, the Chevrolet Cruze hatchback that was shown at the Paris Motor Show, and here’s the trademark filings from GM with the European patent office. These images confirm that the production model retains the concept’s shape and most of its design.

The front end features the same lower bumper design as the Cruze sedan with round fog lamps, instead of the straight line of LED driving lamps on the concept. The rear bumper design shown here is also more cluttered than the concept’s. The showcar had very distinctive head and tail lamps; we’re not sure if these will survive production.

This global car will wear a Chevrolet bowtie in most markets except a few. GM’s Aussie outpost Holden designed this car, and it will be sold Down Under with a Holden badge.

Tuesday, 28 December 2010

SORRY SEBAB LAMA TAK UPDATE BLOG....

SORRY SEBAB LAMA TAK UPDATE BLOG....

Salam to all readers.... Aku nak mohon maaf kat korg suma sbb lama dh aku x update blog atas sebab2 kerja... So nanti aku akan aktif balik update berita2 terbaru pasal dunia permotoran Malaysia dan Luar Negara... Doakan aku berjaya.... Thanks~

Saturday, 18 December 2010

BMW 1-SERIES FACELIFTED


The BMW 1-Series hatchback was facelifted together with the introduction of a 3-door body back in 2007, but the Coupe and the Convertible bodies are newer than the hatch bodies so it’s time for a mid-life facelift for the ‘booted’ 1-ers. For next year, the 1-Series Coupe and Convertible gets a few subtle updates.

The headlamps have been updated and the tail laps now get LED light strips. The front bumper has also received some modifications that result in an airflow path similar to the aerodynamic “air curtain” effect that BMW has shouted about as a key feature on the 1-Series M Coupe. According to BMW, it significantly reduces drag around the front wheels.

Air ducts that are about 100mm by 30mm in the front bumper channels air to openings at the front of each wheel arch, where it is discharged through a very narrow opening at high speed. This ‘curtain’ of air flowing across the side of the front wheels act as a curtain, reducing aerodynamically unfavorable turbulence around the rotating wheels.

According to BMW, the first example of an Air Curtain application was on the concept study BMW Vision EfficientDynamics in 2009, and now it comes to a production model. If that’s not enough, special Aero Wheels can be specified on the model to further reduce turbulence.

There’s also a newly developed rear differential which runs at a lower operating temperature than the one it replaces, thanks to double-helical ball bearings used in the internals.

Sumber: Paultan

Friday, 17 December 2010

PROTON PERSONA KACUKAN SATRIA NEO


Memang gempak lah kalau korang tengok gambar kat atas ni, Proton Persona dikacukkan dengan Proton Satria Neo. Kereta ni tak launch kat Malaysia tapi ianya hanya dipasarkan di pasaran Arab Saudi sahaja. Lihat pada logo pun dah ditukar pada jenama di Arab. Nama kereta ini adalah Aseelah. Bahagian hadapan adalah menggunakan bentuk Satria Neo manakala dibahagian belakang menggunakan bentuk Persona Elegance baru. Cun jugak ye kacukan yang dibuat ni, pandai gak pak arab ni buat. Apapun aku rasa ini mungkin hasil kerjasama Proton dan syarikat Permotoran di Arab Saudi.

PERBEZAAN GENUINE PARTS PROTON

Update blog lagi... Hari ni nak cerita sikit pada anda semua berkenaan alat ganti tulen Proton dan juga alat ganti tiruan, apakah yang membezakan alatan tersebut. Kita lihat dibawah ini,

1) Part Label - Lihat kedua2 label di atas, alat ganti tulen Proton mempunya tanda 'thick' dan lebih gelap warna birunya berbanding tiruan di atas.

2) ATF Fluid Bottle - Penutup botol tulen lebih baik berbanding penutup botol tiruan di sebelah kanan pula menggunakan penutup biasa yang menyebabkan ianya di seal kurang baik.

3) Genuine Oil Filter - Perbezaan pada kedua2 barang ini jelas boleh dilihat dari segi warna dan logo Proton iaitu di sebelah kanan lebih terang dan jelas menunjukkan ianya adalah yang tulen.

4) Anda dapat lihat pada warna material di antara yang tulen dan tiruan seperti dilabelkan.

5) Yang terakhir, di sebelah kanan adalah yang tulen manakala di sebelah kiri adalah tiruan jadi anda sudah tentu dapat membezakannya bukan? Lihat sahaja bukaan span berwarna oren kekuningan, bagi yang tulen ianya kelihatan rapat dan tersusun kemas manakala yang tiruan kelihatan lebih jarak dan kurang kemas.
Sekian saja untuk kali ini, harap anda semua dapat membuat pilihan yang tepat dalam membuat pembelian nanti.

PROTON SAGA FL DILANCARKAN DI MALAYSIA!




Akhirnya Proton Saga FL atau Facelift telah berjaya dilancarkan di Malaysia. Dengan harga yang masih rendah (cuma beza dalam RM1000 ke RM1200 dengan Saga BLM Biasa), anda sudah mampu memiliki kereta ini. Ianya diterapkan dengan ciri yang lebih sporty untuk menarik golongan muda berumur di antara 25 hingga 35 tahun. Rekaan terbaru yang diadaptasi pada kereta Saga FL ini ialah bumper hadapan yang mendapat sentuhan moden, radio dengan sistem USB, sistem kawalan di stereng (sama seperti Satria Neo) dan automatic window control dibahagian depan serta belakang. Bagi yang berminat untuk mengetahui harga pasaran kereta Proton Saga FL ini boleh lihat jadual dibawah.

Proton Saga FL Market Value 2010/2011:
1.3 Standard M/T - RM37,998
1.3 Standard A/T - RM40,998
1.3 Executive M/T - RM40,698
1.3 Executive A/T - RM43,298

Tuesday, 7 December 2010

TOYOTA AVANZA DENGAN PENAMBAHBAIKAN BARU




Sebenarnya tak banyak sangat yang diupdate untuk Toyota Avanza ni, cuma bahagian dalam sahaja berubah warna kepada warna kehitaman (gelap). Harga untuk kereta ni korang boleh tengok kat bawah ni. Kalau berminat boleh la beli ye...
Boleh didapati dengan warna Grey Metallic, Dazzling Silver, Black MIca, White and Light Green Metallic.

■Toyota Avanza 1.5 S Automatic – RM77,490
■Toyota Avanza 1.5 G Automatic – RM74,990
■Toyota Avanza 1.5 E Automatic – RM69,990
■Toyota Avanza 1.3 E Manual – RM62,000

Saturday, 4 December 2010

TOYOTA ETIOS SEDAN



This Etios Sedan is powered by a 2NR-FE 1.5 liter engine (newer than our Malaysian 1.5L 1NZ-FE) that integrates the exhaust manifold into the cylinder head. It’s tuned for fuel efficiency – power is lower than usual at only 90 PS at 5,600rpm and peak torque is 132Nm at a lowish 3,000rpm, compared to our Malaysian spec 1NZ-FE 1.5 liter’s 109 PS at 6,000rpm and 141Nm at 4,200rpm. A hatchback version called the Etios Liva with a smaller 1.2 liter engine should be coming in April 2011.

Friday, 3 December 2010

PROTON SATRIA NEO R3 DI KLIMS 2010



Siyes memang aku geram la keta Satria Neo R3 ni! Tapi apakan daya tak mampu nak beli sebab mahal sangat. Kang kalau beli mahal2 last2 kahwin jelah dengan keta tu...Hahahaha.... Ni ada beberapa keping gambar dari KLIMS 2010 yang sedang diadakan sekarang di Kuala Lumpur untuk tatapan korang semua pembaca blog ProtonClub.
RON 95, DIESEL NAIK 5 SEN DAN GULA NAIK 25 SEN

RON 95, DIESEL NAIK 5 SEN DAN GULA NAIK 25 SEN

Saje nak khabarkan berita ni pada semua, mulai 4/12/2010 adalah hari kenaikan berganda iaitu dengan kenaikan 5sen lg untuk petrol RON 95 dan juga Diesel menjadikan RON 95 berharga RM1.90 seliter dan Diesel pula RM1.80 seliter. Manakala gula pula akan naik sebanyak 25 sen sekilo. Kalau minyak dah naik, memang barang makanan suma dan lain2 akan naik juga. Parah...

Thursday, 2 December 2010

PERODUA BEZZA CONCEPT - KERETA MASA HADAPAN





Selain Proton, Perusahaan Otomobil Nasional Kedua iaitu PERODUA juga tidak melepaskan peluang menonjolkan rekaan terbaru mereka berkonsepkan future car dan concept car. Ianya adalah model prototype yang diberi nama Bezza. Ianya adalah 100% rekaan Malaysia (respek!) dan menekankan ciri2 kemodenan dan masa depan. Kereta ni boleh muatkan 5 orang penumpang dengan kapasiti 5 tempat duduk.

PROTON LEKIU ATAU XACTIVE ADALAH SUV MALAYSIA


Kini desas desus mengenai kenderaan SUV dari Proton sudah terjawab. Dengan menggunakan platform Exora MPV, model SUV lima tempat duduk masih lagi dalam peringkat awal. Apa yang kami tahu, enjinnya masih tidak diketahui cuma namanya yang sebenar adalah Proton Xactive.

PROTON LEKIR CONCEPT MACAM LOTUS



Gambar kat atas ni pula adalah kereta Proton Lekir, kalau kita amati betul2 nampak seperti Lotus sport car pun ada kan. Ianya menggunakan model Lotus Europa. Model ini juga menggunakan dari siri Campro CFE dengan pengecas turbo. Mungkin harganya mampu dimiliki kerana ada ura2 mengatakan harganya dibawah paras RM150,000 sahaja!


PROTON SAGA KASTURI




Bagi penggemar Proton Saga pula, konsep yang dikenakan ke atas kereta jenis ini adalah bentuk depan baru dan dengar cerita model ini baru sahaja dilancarkan di Thailand selasa lalu dan akan dilancarkan di Malaysia tahun depan (nape Thailand plak sampai dulu ek???). Daripada sentuhan ini, kita dapat lihat rekaan mewah diterapkan dan ada LCD dalam kereta ni.. Stereng pun nampak sporty habis...~ Kereta ni diberi nama Proton Kasturi seharum limau kasturi... :)

PROTON JEBAT ILHAM DARI MITSUBISHI LANCER


Kalau korg tengok mesti korg akan anggap ni adalah kereta Proton Inspira yang telah siap di make up betul tak? Ya memang betul pun. Sebenarnya ini adalah model Inspira dan diberi nama Proton Jebat dan ianya mungkin akan menggantikan Proton Inspira dan mungkin menjadi Proton Inspira Facelift kan. Namun sedikit sentuhan diberikan pada model ini dari segi kit badan dan roda yang lebih besar (baru ngancam!). Kereta ini menggunakan enjin turbo dari model Mitsubishi Evo X so kompom berdesup la kan...!!

PROTON TUAH GANTIKAN PERSONA


Satu kejutan daripada PROTON dalam pameran yang diadakan di Kuala Lumpur ialah kereta concept terbaru mereka iaitu Proton Tuah. Menurut sumber yang dipercayai, ianya bagi menggantikan model Proton Persona pada masa hadapan. Ok tak design kereta ni?

Wednesday, 1 December 2010

PROTON SAGA EV GUNA KUASA ELEKTRIK!

Hello geng, hari ni aku nak update tentang kereta yang memang anda semua dah sedia kenal iaitu Proton Saga BLM. Tetapi kali ni agak menarik sikit sebabnya ianya bukan seperti kereta yang anda pakai sekarang ni kerana ia menggunakan kuasa elektrik untuk bergerak (macam handphone la pulak boleh cas2 nih...). Gambar diambil dari Kuala Lumpur International's Motor Show dengan kerjasama PROTON dan UTM.

Ni gambar Proton Saga EV (nama yang diberi oleh PROTON). Jangan konfius sebab itu bukan nozzle pump petrol tetapi charger yang digunakan untuk charge semula kuasa elektrik kedalam kereta ini.

Cuba anda lihat bahagian enjin kereta ini, ya memang kereta ini nampak kosong pada ruang enjinnya sebab enjin yang guna kuasa elektrik lebih simple dan lebih kecil berbanding yang menggunakan petrol maka terdapat banyak ruang2 kosong. Awas! ruang ini tak boleh letak barang ya!~

Ni pula adalah lakaran litar elektrik untuk model Proton Saga EV ini.

Selain menggunakan charger untuk salurkan kuasa elektrik, kereta ini direka khas dibumbungnya alat mengecas tenaga solar jadi anda tidak perlu risau kalau jalan jauh takkan nk pinjam plug elektrik rumah orang pula kan? So memadai kalau matahari ada, cuma guna tenaga solar sahaja.

Gempak tak? Ni bukan mata naga tapi lampu hadapan kereta ni. Rasanya rekaan yang ni nampak lebih garang dan sporty sikit dari sebelum ni. Agak2 berapa harga sebijik eh?


Lihat pada gear pula, ianya menggunakan aliran transmisi auto dan class nya pula berlainan dengan kereta2 transmisi auto yang lain. Bagaimanapun belum ada pandu uji dibuat so tak dapat dipastikan bagaimana cara memandu kereta Proton Saga EV ini. Kalau ada berita2 baru tentang Proton Saga EV ni nanti kami akan update lagi...