Thursday, 4 August 2016

PROTON LANJUT OPERASI 7 HARI PUSAT SERVIS DAN KURANGKAN ALAT GANTI 30%


Berita baik untuk anda semua yang memilik kereta Proton! Proton kini akan melanjutkan operasi di pusat servis yang terpilih daripada cawangan 2S dan 3S mereka selama 7 hari berkuatkuasa pada 6 Ogos 2016. Operasi selama tujuh hari ini bertujuan untuk mengurangkan tempoh menunggu pelanggan untuk kereta mereka dibaiki dan memberikan lebih pilihan untuk mereka menghantar kereta bagi tujuan servis dan penyelenggaraan pada hujung minggu.

“Apabila kita memulakan operasi selama tujuh hari di pusat-pusat servis yang terpilih sebelum ini, ia hanya menyediakan perkhidmatan servis biasa dan waktu operasi hanya sehingga pukul 12 tengahari pada hari minggu. Tetapi sekarang, bagi pusat-pusat servis yang terpilih kami telah melanjutkan waktu operasi pada hari Ahad iaitu sehingga jam 5 petang.”

“Dengan penambahbaikan yang diberikan ini, pelanggan kami kini lebih mudah untuk menghantar kereta mereka untuk diservis dan membuat tuntutan jaminan pada hujung minggu. Ini merupakan antara langkah bagi menyediakan kemuadahan kepada mereka terutamanya jika mereka tidak berkesempatan untuk mengambil cuti pada hari biasa,” kata Dato’ Ahmad Fuaad Kenali, Ketua Pegawai Eksekutif Proton.

Bermula 6 Ogos ini, sembilan pusat servis akan menyediakan perkhidmatan tujuh hari ini termasuk tuntutan jaminan dan pembaikan. Dari Johor ke Pulau Pinang, cawangan-cawangan yang terlibat ialah Plentong, Johor Bahru, Peringgit, Melaka, Senawang, Seremban, Temerloh, Alor Setar, Jalan Tunku Abdul Rahman, Ipoh, Juru Pulau Pinang, Mutiara Damansara Petaling Jaya dan Pusat Kecemerlangan di Subang.

Manakala dari 1 Oktober ini pula, penambahan 14 lagi pusat servis akan menyusul dan empat cawangan seterusnya akan mula memberikan perkhidmatan yang sama pada 1 Disember 2016.

Waktu perniagaan bagi kesemua cawangan ini adalah dari 8.00 pagi hingga 5.00 petang, dari Isnin hingga Ahad, dan untuk memastikan kekosongan slot bagi servis, pelanggan dinasihatkan untuk membuat temujanji di cawangan-cawangan ini, temujanji secara ‘walk in’ juga sangat dialu-alukan.

Dalam masa ya g sama, mula 1 Ogos lalu, Proton telah melaksanakan kajian semula harga bagi alat-alat ganti terpilih termasuk pengecas turbo, ECU dan himpunan transmisi. Kajian semula harga pada alat-alat ganti ini adalah bertujuan untuk menggalakkan pelanggan menggunakan alat ganti tulen yang sepatutnya dipasang di semua pusat perkhidmatan yang diiktiraf dan membantu memperbaiki kos pemilikan kereta-kereta Proton. Pengurangan harga bagi alat-alat yang terlibat dalam kajian semula harga ini akan menyaksikan pengurangan sekitar 12% hingga 30%.

Jadi selepas ini anda tidak perlu risau kerana hari minggu pun mereka masih buka pusat servis mereka dan jangan lupa buat temujanji dahulu bagi memudahkan urusan anda disana nanti.

PROTON SAGA CITY 2016 BAKAL DILANCARKAN


Leak lagi gambar terbaru Proton Saga City, kali ini betul-betul jelas sekali gambar yang berjaya diambil. Rekaan lampu belakang yang seakan model BMW manakala bahagian hadapan pula seakan Proton Iriz. Menampakkan lagi model Proton Saga City kali ini sangat-sangat sporty dan umph!


Pastinya kita tertanya-tanya bilakah model ini akan dilancarkan betul? Untuk makluman, model ini bakal dilancarkan pada tahun ini dan masanya hampir tiba. Kita tunggu sajalah sebab biasanya bila dah banyak gambar tersebar di internet itulah petanda ianya tak lama lagi akan berada dipasaran. Admin pun tak sabar lebih-lebih lagi nak tahu apakah enjin yang akan digunapakai pada model ini.


Sekian sahaja, nantikan update terbaru dari kami dan jangan lupa follow kami ;)

Saturday, 23 July 2016

PENJELASAN ISU STEERING AUTOLOCK KETIKA MEMANDU


Hari ni share yang ni pula...

Ingat nak sentuh NCAP "Compatibility" pasal ramai sibuk bercerita pasal Bezza 5 Star Asean NCAP vs IRIZ 5 Star Asean NCAP vs Preve 5 Star ANCAP.
Masing-masing nak tunjuk dia yang paling kebal. Takpa simpan isu tu...lain kali kita sembang.

Kali ni nak sentuh pasal isu yang ramai dok kecoh mengenai Steering Wheel Lock sampai katanya ada yang terbabas.
Saya ada rahsia besar tentang System Steering IRIZ ni. Takpa biarlah saya bocorkan.
Let's begin..

Boleh ker Steering Wheel locked during driving.
Boleh...tapi macam kata P-Ramlee...kadang-kadang, jarang-jarang. Itupun saya baca untuk rujukan kes di luar negara.
Kalau ada itu memang kes besar dan memerlukan immediate containment action.

First kita perlu tahu tentang apa fungsi Steering Wheel Lock Ignition.
Steering Wheel Lock sebenarnya adalah mechanism for Anti-Theft dalam kategori Mechanical Operated Device, to prevent unauthorized engine ignition.

Kes steering wheel lock berpunca drp 2 perkara:
1. Key Mechanism worn out...especially old car.
2. Lock Pin Stuck kes yang berlaku pada Chevrolet.

Tetapi kebanyakkan kes yang berlaku sebenarnya bukanlah Total Locked tetapi Steering Wheel Berat nak mampus macam saka Mak Limah dok bertenggek atas steering.
Dan ini kerana Power Steering system down berpunca:
1. Power Steering Pump rosak
2. Engine terus shut down kerana masalah sensor rosak or engine problem.
(Ini selalu berlaku pada kereta buruk Nissan saya....huhuhu takda duit nak beli kereta baru)

So this is a secret untuk kereta IRIZ yang comel lotey macam Selena Gomez tu (nama melayu Sarimah Ghani asalnya)
IRIZ variant Premium dah mula tak pakai Steering Wheel Lock untuk makluman kalian.
IRIZ sudah mula mengunakan "Electronic Gear Shift Lock".

Apa Electronic Gear Shift Lock?
System ini buat pertama kali dalam dunia dibangunkan oleh Proton untuk mengatasi Steering Wheel Lock dan juga sebagai Anti Theft device.
Berani kawe claimed mcm ni pasal dulu kawe dan team yang developed system ni yang kami panggil Centralize Locking Unit (CLU). Beria ke Taiwan army guarded area tempat di mana CLU chip dihasilkan.

Mesti ada orang lain akan cakap...alaa OEM lain pun dah buat.
Jangan nak menipu....system CLU Iriz bukan setakat on engine dia akan activate.
System CLU dikawal oleh ECU yang hanya berfungsi apabila signal immobilizer active.
Step 1 immobilizer to communicate with ECU to start the engine.
Step 2 immobilizer to communicate with ECU to release the gear shift.
Coding drp CLU akan communicate dan encrypted signal dengan Continental ECU baru boleh start engine.
Maksudnya...kalau orang nak curi IRIZ dia kena hack 2 system immobilizer, ignition dan CLU.
So susah nak curi...tak tahulah ada yang terer macam Nicholas Cage macam cerita Gone in 60 seconds.

Itu kisah CLU...ini kisah Gear Shift safety.
Kereta dulu2....spt Wira or Gen2, start engine terus boleh masuk gear. Tak selamat.
Kalau anak kecil start engine terus boleh tarik gear lever ke R or D. Tak ker naya langgar dinding rumah.
Tapi kerana untuk memenuhi global requirements, Proton sudah apply Gear Lock.
Di mana perlu tekan brake baru Gear boleh shift daripada P ke R or D.
Dulu awal Proton guna cable type system. Tekan brake so cable akan tarik gear lock dalam Gear Shift Lever system.
Tapi sekarang Proton sudah guna solenoid to disengage the locking system yang berfungsi apabila menerima signal daripada ECU setelah brake ditekan.

Aaaa.....penat tulis panjang. Anyway to all Proton Sales guy....that is your selling point.
Kalau Perodua....sekecil benda pun dia jadikan selling point.

Sumber: Mukhlis Proton

Thursday, 21 July 2016

PANDANGAN SISI PROTON PERSONA R, PERODUA BEZZA DAN SAGA CITY


Harini admin nak share gambar dari pandangan sisi tepi antara Proton Persona R, Perodua Bezza dan juga Proton Saga City yang bakal dilancarkan pada tahun ini.

Untuk makluman semua, Perodua Bezza telahpun dilancarkan pada harga serendah RM37,000. Iklan pun sudah keluar di kaca televisyen. Sekarang yang kita masih tunggu adalah Proton Persona R dan juga Saga City yang masih lagi belum ada pengumuman rasmi dari pihak Proton.

Yang ada hanyalah gambar spyshot yang disebarkan melalui internet sahaja. Nanti kalau ada berita panas dan sensasi mengenai kereta terbaru Proton ini admin akan kongsikan kepada anda semua.

Jangan lupa subscribe dan like page fb kami ya!

Tuesday, 19 July 2016

SPYSHOT GAMBAR PROTON SAGA CITY 2016


Gempar lagi nampaknya apabila perang dingin antara Proton dan Perodua semakin hangat selepas Perodua mengumumkan pelancara terbaru kereta sedan pertama mereka. Selepas beberapa gambar Proton Persona R dimuatnaik, kali ini gambar Proton Saga 2016 atau dikenali dengan Proton Saga City pula telah disebarkan.

Gambar yang diambil sedikit menanpakkan rekaan bahagian belakang kereta Proton Saga 2016 dengan rekaan yang lebih elegan dan moden. Fuhhhhh, lihat sahaja rekaan lampu belakang yang sangat seksi dan sporty. Rekaannya telah diubah hampir 75% dari kereta Proton Saga yang ada dipasaran sekarang.

Maklumat awal mendapati kemungkinan ianya akan menggunakan enjin Campro CVVT+ yang pasti lebih menjimatkan petrol.

Nantikan kupasan yang lebih lanjut dan berita-berita sensasi mengenai isu industri automotif tempatan hanya di ProtonClub dot blogspot dot com!

Friday, 15 July 2016

PHOTO LEAK - PROTON PERSONA R BAHARU


Haritu dah cerita pasal Perodua Bezza baru, kali ni kita tengok pula kereta sedan terbaru rekaan Proton yang mungkin untuk menyaingi Perodua Bezza nanti. Dari segi rekabentuk pula hampir sama.



Nampak gayanya dunia automotif kita semakin rancak dan kita akan dapat lihat persaingan kereta sedan tempatan. Moga ianya akan lebih bermanfaat buat kita sebagai pengguna dan semoga pihak pengeluar akan sentiasa menambahbaik produk keluaran mereka.