Wednesday, 3 November 2010

HARGA PETROL RON 95 DIJAMIN KEKAL

SHAH ALAM – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memberikan jaminan petrol RON 95 tidak terlibat dengan kenaikan RON97 sebanyak 5 sen berkuat kuasa semalam. Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kenaikan RON97 adalah dibuat melalui perbincangan bersama Kementerian Kewangan dan syarikat pengeluar minyak secara bulanan mengikut pasaran dunia.

“Kita mengapungkan RON97, jadi KPDNKK tidak lagi mengawal dan memberikan subsidi kerana ia tidak digunakan oleh kebanyakan rakyat.

”Jadi rakyat tidak perlu risau dengan kenaikan itu malahan ia melibatkan pasaran minyak dunia,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, RON97 berkemungkinan naik dan turun setiap bulan bergantung penilaian yang dilakukan pihak tertentu. Semalam, kerajaan menaikkan minyak RON97 di pasaran tempatan sebanyak 5 sen menjadikannya kepada RM2.15 disemua tempat serentak.Katanya, kementeriannya hanya memantau kenaikan harga minyak petrol bersubsidi, RON95 dan diesel sahaja.

Related Posts

HARGA PETROL RON 95 DIJAMIN KEKAL
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.